Tänä vuonna luettu 2 007 051 uutista.
This year 2 007 051 news read.

Lumpusta syntyy priimaa muotivaatetta - lahtelainen keksintö niittää mainetta ja kunniaa

Siinä ei ole aikoihin ollut mitään uutta, jos käytettyjä vaatteita kierrätetään uusille käyttäjille. 

Siinäkään ei ole uutta, jos hylätyille kankaille löytyy sellaisinaan muuta käyttöä kuin mihin ne alun perin valmistettiin. Mutta se on jo jotain, jos tekstiili hajotetaan teollisuuden raaka-aineeksi ja vasta sitä kautta uusiksi tuotteiksi. Lahdessa on tehty keksintö, joka on alansa edelläkävijöitä.

Käytöstä poistettu tekstiili hajotetaan kuiduksi. Kuidusta kehrätään lankaa, ja langasta valmistuu kangasta. Kangas puolestaan värjätään ja sitten se on valmis käyttöön esimerkiksi vaateteollisuudessa tai muihin tarpeisiin. Tällä tavoin kankaiden raaka-aine kokee aivan alusta lähtien uuden tulemisensa vaikkapa muotivaatteeksi asti.

Kierrätysketjusta on puuttunut yksi lenkki, kun tekstiilin laadun varmistamiseen tarvittavaa laitteistoa ei ole ollut tarjolla. Sitä kuitenkin tarvitaan välttämättä, koska esimerkiksi puuvillakankaan valmistajan on tiedettävä saavansa tuotantoa varten varmasti puuvillakuituja raaka-aineeksi.

Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) mekatroniikan opiskelijat ovat suunnitelleet ja rakentaneet tekstiilien tunnistus- ja lajittelulaitteiston, jossa jätekankaiden laatu selvitetään. Sen jälkeen kuituvalmistajille lähtee sellaista tavaraa, mitä he haluavatkin. Tekniikka on niin uutta, ettei se ole vielä myynnissä alan yrityksille. Myyntivaiheeseen pääsystä ei ole olemassa tarkkaa aikataulua. - Puhutaan kuitenkin mieluummin vuosista kuin vuosikymmenistä, arvioi Lamkin kehittämispäällikkö Kirsti Cura.

Laitteen perusperiaate on yksinkertainen. Käytöstä poistettu kangas asetetaan liukuhihnalle, joka pysähtyy analysointilaitteen infapunasäteen kohdalla. Infapunasäteet paljastavat tekstiilin laadun, ja tulos näkyy tietokoneen näytöllä. Tietokoneohjelma antaa edelleen käskyn laitteelle, joka paineilman avulla ohjaa kangaspalan oikeaan lajittelulokeroon. Puuvilla, villa ja polyesteri menevät kaikki omiin laatikkoihinsa. - Tekstiilikuitujen uusiokäyttäjät määrittelevät, mitä he tarvitsevat. Me emme sano, mitä voimme tarjota, kertoo Cura.

Tekninen tunnistus on myös ainoa luotettava tapa selvittää, mistä kangas on valmistettu. - Vaikka T-paidan pesulapussa lukee, että tuote on 100-prosenttista puuvillaa, se ei välttämättä sitä ole, huomauttaa Kirsti Cura. Tunnistuslaitteelle kelpaa myös kulunut ja resuinen kangas, ja itse asiassa nimenomaan se.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat


Päivitetty/Updated: 10.11.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.