Sähkön siirtohinnat sykähtävät taas ylöspäin

Sähkön siirtohintoja nostetaan useammassa yhtiössä. Hintapaineet ovat yhtiöiden mukaan niin kovia, että kolme on hakenut lisävuosia investoinneille.

Tammikuussa tai keväällä voimaan astuu korotuksia ainakin Pohjois-Karjalan Sähkössä, Savon Voimassa ja Lahti Energiassa. Savon Voimassa korotus koskee teho- eli yritysasasiakkaita. Pohjois-Karjalassa hinnankorotuksen vaikutus asiakkaan arvonlisäverolliseen siirtolaskun loppusummaan on keskimäärin kuusi prosenttia. Hinnat nousevat huhtikuun alusta. 

Hintoja valvovassa Energiavirastossa on tällä hetkellä erikoinen tilanne, sillä tieto ei välttämättä kulkeudu sille sähkön siirtohintojen tulevista muutoksista. "Meillä on ongelmana, että kuukauden varoitusaika hinnankorotukselle koskee sähkömarkkinalain mukaan vain asiakkaita," Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen kertoo. Karppinen viittaa sääntöön sähköverkonhaltijan verkkopalveluehtojen ja -hintojen ilmoittamisesta. Se on vuodelta 2007. Virastolle ei tarvitse ilmoittaa muutoksesta kuin vasta ennen voimaanastumista. Määräys on ajalta, jolloin virastolla ei vielä ollut korotusten valvontavastuuta. 

"Asiakkaat kuulevat korotuksista ennen meitä. Tätä määräystä on tarkoitus päivittää niin, että kuulisimme korotuksista edes samaan aikaan kuin asiakkaat." Uudistustarve on virastossa vasta todettu, joten aikaa kuluu vielä siihen, että virastossa olisi ajantasainen ja kattava tieto sähköyhtiöiden hintojen muutoksista. 

Syksyn aikana siirtohinnoittelua nostivat jo ainakin Imatran Seudun Sähkönsiirto ja Tampereen Sähköverkko. Tampereella nousua oli kuusi prosenttia lokakuusta alkaen, ja Imatralla marraskuun alusta 6,2 prosenttia verollisena. Suurista yhtiöistä Carunasta ja Eleniasta kerrotaan, että tiedossa ei ole korotuksia. Myöskään Helenilla korotuksia ei ole tulossa tai tehty syksyllä. 

Lähde: Taloussanomat


Päivitetty/Updated: 02.12.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.