Työttömyysturvan menot laskevat jopa puoli miljardia euroa

Etuuksien saajia on ollut kuukausittain noin 20 000 vähemmän.

Suomen työttömyysturvan menot olivat vuonna 2016 ennätyksellisen korkealla, noin 4,9 miljardissa eurossa. Korvausten määrä oli vuoden 1996 tasolla ja etuuksia sai enimmillään lähes 424 000 ihmistä.

Nyt vuonna 2017 korvauksia on maksettu lokakuun loppuun mennessä noin 3,8 miljardia euroa. Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen arvioi, että etuuksia maksetaan 4,5 miljardia euroa tai jopa vähemmän. Eniten menot ovat vähentyneet ansiosidonnaisen osalta. Tänä vuonna ansiosidonnaista on maksettu noin 300 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Honkasen mukaan selittävä tekijä ei kuitenkaan ole pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen päätös leikata ansiosidonnaista päivärahaa 100 päivällä tämän vuoden alusta."Lyhentäminen ei vielä vaikuta, koska lakimuutos koskee vain niitä, joiden työttömyyspäivärahakausi alkaa tämän vuoden puolella tai myöhemmin", Honkanen sanoo.

Sipilän hallitus tavoittelee ansiosidonnaisen 100 päivän leikkaamisella 200 miljoonan euron säästöjä. Ne näkyvät tilastoissa vasta vuoden 2018 loppupuoliskolla. Sipilän hallitus saakin joululahjan jo nyt paremman talouskasvun ansiosta. Syy menojen pienentymiselle on yksinkertainen: etuuksia on maksettu kuukausittain keskimäärin 20 000 ihmiselle vähemmän kuin vuonna 2016.

Mitä näille 20 000 ihmiselle on tapahtunut? Ovatko he saaneet töitä? Vai ovatko he alkaneet yrittäjiksi, siirtyneet eläkkeelle tai opiskelemaan?  Tutkija Honkasen mukaan kaikkiin kysymyksiin on vielä vaikea vastata. Nyt voidaan kuitenkin päätellä, että työttömyysturvan saajien vähentyminen johtuu työpaikkojen lisääntymisestä ja työllisyyden kohentumisesta.  "Ei voida olla aivan varmoja siitä, mikä osuus tällä on 20 000 henkilön vähentymisessä."

Lähde: Suomen Kuvalehti


Päivitetty/Updated: 07.12.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.