Tee hyvä toimeksiantosopimus uuden oppaamme avulla

Toimeksiantosopimus on yksi yleisimmistä yrittäjän sopimuksista. Nyt toimeksiantosopimuksen tekeminen on entistä helpompaa.

Liikejuridiikkaan erikoistunut asianajaja Heikki Huhtamäki Veljekset Huhtamäki Asianajotoimistosta on huomannut, että yrittäjän arki ei ole aina yhtä pöhinää. "Mitä kauemmin yrittäjänä toimii, sitä todennäköisemmin törmää erilaisiin väärinkäsityksiin, ongelmiin tai jopa riitatapauksiin. Keskimäärin kaikilla, jotka ovat pyörittäneet omaa firmaa kymmenen vuotta, on muutama ongelmatapaus, joista ainakin yksi on johtanut oikeudenkäyntiin tai sovintoon", Huhtamäki arvioi.

Palveluita myyville yrittäjille toimeksiantosopimus on yksi yrittäjän yleisimmistä ja tärkeimmistä sopimuksista. Toimeksiantosopimuksella sovitaan yrittäjien välisen toimeksiannon pelisäännöistä, kuten palveluna myytävän asiantuntijatyön sisällöstä, aikataulusta, palkkiosta ja vastuista.Toimeksiantosopimukseen liittyvät epäselvyydet näkyvät myös Huhtamäen työssä. Hänen mukaansa liian usein törmätään tilanteisiin, joissa sopimus on suullinen tai kunnon pohjaa ei ole ollut käytössä. "Yleinen harhaluulo on, että konsulttitoimeksiannoissa vastuu on rajattu yrittäjäkonsultin palkkion määrään. Ellei toisin ole sovittu, vastuu on rajoittamaton. Tämä koskee myös sivutoimista ja kokeiluyrittäjyyttäkin."

Jos menee miljoonien projektiin mukaan, voi olla myös miljoonien vastuut. Huhtamäki ottaa esimerkiksi suuren rakennushankkeen, jossa yksinyrittäjänä työskentelevä suunnittelija on tehnyt 3d-mallinnuksen. "Jos myöhemmin todettu virhe paikannetaan 3d-malliin, eikä suunnittelija ole yleisen vastuita rajoittavan sopimusdokumentaation piirissä, saattaa koko vastuu kaatua yksittäisen konsultin niskaan." Huhtamäki korostaa, että monet väärinkäsitykset ja ongelmat voidaan ehkäistä ennakolta huolellisella sopimisella. Sopimiseen tulee kiinnittää huomiota, vaikka kyse olisi vain harrastusmaisesta toiminnasta. "Meidän ajamissa tapauksissa eniten riitaa ovat aiheuttaneet vastuun rajoituksiin ja toimeksiannon laajuuteen liittyvät kysymykset eli juuri ne asiat, joista toimeksiantosopimuksessa pitäisi sopia."

Huhtamäen perustama Veljekset Huhtamäki Asianajotoimisto on ollut mukana tekemässä TEKin ja Suomen Ekonomien yhteistä opasta toimeksiantosopimuksista. Suomen Ekonomien jäsenistä noin seitsemän prosenttia työskentelee pää- tai sivutoimisena yrittäjänä. Kiinnostus yrittäjyyteen on kasvussa.

"Olemme törmänneet monesti tilanteisiin, joissa sopimuksen sisältöä ei ole kunnolla ymmärretty. Joku tarjoaa sopimusta ja eri kohtia on yritetty selvittää vähän netistä katsomalla, Knape kertoo. "Meidän vinkki on, että ennen kuin allekirjoitat, rauhoitu, lue huolella ja selvitä", neuvoo Suomen Ekonomien lakimies Noora Yli-Huumo.

Hyvän toimeksiantosopimuksen laatiminen ei ole helppoa, sillä siinä pitää ottaa huomioon monia eri asioita. Toimeksiantosopimusopas onkin laadittu helpottamaan yrittäjäjäsenten urakkaa. Opas on suunnattu etenkin aloitteleville yrittäjille ja pienimuotoista toimintaa harjoittaville. Oppaaseen on koottu kattavasti yleistä tietoa toimeksiantosopimuksista sekä joukko yleisimpiä sopimusehtoja yritysten välisten palveluiden myymiseen.

Näin vältät ongelmat:

  • Valitse oikea yhtiömuoto
  • Mieti tarkkaan, minkä kokoista yritystoimintasi on. Jos liikevaihto on yli 80 000 euroa, kannattaa valita osakeyhtiö.
  • Asiantuntija, käytä sopimuspohjia
  • Perustuotteen- ja palvelun myymisessä kannattaa olla hyvä sopimuspohja. Parhaimmillaan sopimuspohja on laadittu kunkin yrittäjän toiminnan pohjalta.
  • Älä tee yksin
  • Osta reilusti sellaisia palveluja, joita et osaa tehdä itse.
  • Valitse hyvä lakimies
  • Jos eteesi tulee ongelmia, kannattaa heti kääntyä lakimiehen puoleen. 

Jäsen, lataa opas täältä.

Lähde: Suomen Ekonomit 


Päivitetty/Updated: 08.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.