Linnunmunia rosvotaan erityisesti Lapissa

Munia myydään kovaan hintaan ulkomaille - monen lajin tulevaisuus vaarassa.

Suomalaisia linnunmunia ryövätään lintujen pesistä ja myydään korkeaan hintaan erityisesti ulkomaille. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan toiminta vaarantaa monen lajin tulevaisuuden.  

Viranomaisten mukaan kyse on järjestäytyneestä kansainvälisestä rikollisuudesta.  Suomessa toiminta keskittyy erityisesti Lappiin. Siellä on paljon lajeja, jotka eivät pesi muualla. Näitä ovat vaikkapa kahlaajat, petolinnut, pöllöt ja Lapin kuuluisin lintulaji kuukkeli, luettelee BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa. 

Järjestöjen ja Lapin ely-keskuksen ylitarkastajan Taina Kojolan mukaan rosvoille kelpaavat kaikki lajit. - Ne ovat eräänlaisia trofeita, Kojola sanoo ja vertaa munien rosvoamista salametsästykseen.

Munia kerätään kokoelmiin pelkkinä munina, mutta joistakin on ilmeisesti tarkoitus hautoa eläviä lintuja. Lintuja myös täytetään.  Haukkoja käytetään haukkajalostukseen, sillä haukkametsästys on suosittu laji esimerkiksi Britanniassa. 

Kojola ja Arkiomaa sanovat, että toiminta vaikuttaa järjestäytyneeltä. Tullin rikostutkinnan Vaasan ryhmän tulliylitarkastaja Seppo Mäkitalo vahvistaa asian.  - Ihmiset kuuluvat samoihin piireihin. Heillä on keskinäisiä kytköksiä.  Verkostoissa on mukana sekä suomalaisia että ulkomaalaisia linnunmunien keräilijöitä. He kuljettavat munia hiljaisten raja-asemien kautta. 

Lähde: STT


Päivitetty/Updated: 09.07.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.