Tänä vuonna luettu 2 231 124 uutista.
This year 2 231 124 news read.

Apotti aloittaa taipaleensa ensi kuussa

Parituhatta terveydenhuollon ammattilaista testaa järjestelmää, jonka on määrä olla täysin käytössä parin vuoden päästä.

Sote-tietojärjestelmä Apotin ensimmäinen tulikoe on luvassa ensi kuun alussa, kun järjestelmä on määrä ottaa käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Peijaksen sairaalassa. Tuolloin Apotin ottaa käyttöön 2 000 terveydenhuollon ammattilaista. Peijaksen jälkeen Apotin käyttöönottoa jatketaan porrastetusti niin, että vuoden 2020 lopussa järjestelmällä on tarkoitus olla 40 000 käyttäjää ja sen piiriin kuuluisi 1,6 miljoonaa kuntalaista. Apotti maksaa kokonaisuudessaan noin 600 miljoonaa euroa.

Apotti oli tarkoitus ottaa käyttöön marraskuussa myös Vantaalla. Kaupunki otti kuitenkin aikalisän, ja käyttöönottoa siirrettiin myöhemmäksi niin, että erillinen hyväksymistestaus alkaa marraskuun alussa. Sen jälkeen selviää tarkempi aikataulu. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen vakuuttaa, ettei siirtoon liity mitään dramatiikkaa. Julkisuudessa on arveltu siirron johtuvan siitä, ettei alun perin erikoisterveydenhuollon tarpeisiin suunniteltu järjestelmä ole kääntynyt ongelmattomasti perusterveydenhuollon tarpeisiin. "Haluamme varmistaa potilasturvallisuuden ja tietokanta-asiat. Tuemme kuitenkin täysillä Husin käyttöönottoa", Salminen sanoo. Apotin toimitusjohtajan Hannu Välimäen mukaan syynä on myös se, että suuren hankkeen käyttöönotto on varminta toteuttaa vaiheistetusti.

Apotin kunnianhimoinen tavoite on olla alueellisesti yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jossa kaikki tieto olisi yhdessä paikassa. Kuntalainen saisi ajantasaisesti käyttöönsä omat tietonsa hallinnollisista rajoista riippumatta. Apotin osalta on kuitenkin edelleen auki, miten se niveltyy sote-uudistukseen. Kun osaa sote-keskustoiminnasta kaavaillaan yksityisten järjestämäksi, tulisi valinnanvapauslaissa erikseen mainita, että sote-keskuksilla on oikeus käyttää liikelaitoksen tuottamia tukipalveluita, joihin Apottikin kuuluu. Apotin tekijöiden mukaan ongelmaa ei ole, jos sote-keskukset ovat maakunnan omistamia.

Välimäki uskoo edelleen, että Apotti toteutuu suunnitellusti ja nykyisellä budjetilla. "Totta kai uskon. Nykyisessä budjetissa on jo otettu huomioon nämä tähän mennessä esiin tulleet asiat." 

Lähde: STT


Päivitetty/Updated: 11.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.